Organizarea frigiderul are strânsă legătură cu reducerea risipei alimentare. Studiile realizate la nivelul Uniunii Europene au arătat că aproximativ 20% din mâncarea produsă în spațiul comunitar ajunge la gunoi pentru că nu este consumată la timp. În bani este vorba de peste 140 miliarde de euro, conform datelor colectate de Comisia Europeană, în 2016.
Prin urmare, când frigiderul este bine organizat putem urmări mai ușor evoluția stocurilor personale evitând astfel pierderi majore de alimente. Iar ca un bonus, dacă totul este pus în locuri bine desemnate, și curățenia se face și se păstrează mai ușor. Mai este nevoie să scriu aici despre borcanele care curg sau despre ambalajele care se lipesc de rafturi? Știm cu toții că atunci când se întâmplă asta nu este deloc o bucurie când trebuie să igienizăm.
ȚINE MINTE:
Când știi ce cumperi, când și cât vei reduce considerabil cantitatea de hrană alterată pe care o arunci la gunoi. Ce înseamnă asta de fapt? Economii importante pentru bugetul familiei.
Sunt câteva lucruri simple pe care le poți face pentru a păstra frigiderul în ordine. Iată 8 recomandări:
Nr. 1
Dacă frigiderul nu este prevăzut cu suficiente compartimente folosește coșuri, castroane și caserole, pe cât posibil transparente, pentru a vedea în permanență conținutul. Nu amesteca fructele cu legumele sau cu produsele din carne, pentru că împreună riscă să de strice mai repede.
Nr. 2
Pune legumele și fructele în compartimentele speciale ale frigiderului (cool/fresh boxes), nu pe rafturi, acolo unde stau oalele cu hrana preparată în casă, spre exemplu.
Nr. 3
Dacă sunt opace, etichetează recipientele din frigider pentru a ști conținutul lor, dar și termenul de valabilitate (și pe cele opace și pe cele transparente). De pildă, dacă ai o caserolă cu brânză de țară, scrie pe ea data la care ai cumpărat-o. Vei consuma astfel conținutul într-un timp optim.
Nr. 4
Sticlele, borcanele și cutiile de lapte încearcă pe cât posibil să le ții pe ușa frigiderului, puse în funcție de modul de utilizare și/sau de la mic la mare, pornind dinspre exteriorul ușii către interior.
Nr. 5
Câteva dispozitive rotative dau acces rapid la borcanele care altfel rămân uitate cât mai în spate, pe rafturi. Aceleași dispozitive pot fi folosite și pentru a așeza condimentele și a menține ordinea în dulapuri. În cazul în care nu ai așa ceva, pune-le în șir indian pe un raft dedicat, încercând să le asociezi cât mai logic (ex.: rândul cu borcane cu dulceață, rândul cu borcane cu murături etc.).
Nr. 6
Dacă sunt sticle prea mari care nu încap pe ușa frigiderului și trebuie depozitate pe rafturi, pentru a avea mai multă stabilitate, așează-le culcate, sub formă de piramidă. Ai grijă ca dopurile să fie bine strânse!
Nr. 7
Pentru a păstra mezelurile proaspete și după ce au fost desfăcute, le putem pune în recipiente din sticlă sau plastic, cu capac. Ori prindem ambalajele cu clești alimentari în zona în care au fost desigilate.
Nr. 8
Produsele ce trebuie consumate primele le pune pe primul raft sau în partea din față a fiecărui raft: lactate, mâncare gătită, mezeluri etc. Dacă sunt copii în casă, unul dintre rafturi poate fi întrebuințat exclusiv pentru hrana lor. Putem face același lucru și când ține regim și vrem să ne fie mai ușor să urmărim meniul zilnic.
Important:
Fiecare produs ce ajunge la gunoi pentru că nu a fost consumat în timp util este de fapt o risipă de bani. Imaginează-ți că nu arunci în coș un iaurt alterat, ci 5 lei cu care ai fi putut cumpăra un pepene proaspăt, o specialitate de panificație sau o înghețată.
Am scris și un articol despre cum cureți ușor frigiderul. Sper să îți fie de folos.
Dacă ești activ(ă) pe rețelele de socializare, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi”. În felul acesta primești notificări la fiecare nou articol. Și hai și în grupul cu idei de organizare unde poți obține soluții adaptate stilului tău de viață.