Dacă citești articolul meu despre prima farmacie a mamei și bebelușului, vei râde cu lacrimi. Înainte de a naște, am cumpărat tot ce am auzit la toată lumea, de parcă urma să ne închidem în casă cel puțin un an de zile, fără a mai avea contact cu lumea exterioară. Luni mai târziu am aruncat flacoane, creme sau siropuri nefolosite pentru că termenul de valabilitate fusese depășit.
Experiența aceea mi-a confirmat că realizarea de stocuri în materie de medicamente nu se justifică atunci când nu suferi de ceva ce necesită tratament temporar sau permanent și când ai în perimetrul locuinței mai multe farmacii non-stop. În acest moment, noi avem în casă doar remedii pentru afecțiuni comune. În rest cumpărăm punctual, la nevoie. În cazul tuturor avem grijă la condițiile recomandate de păstare și depozitare (temperatură, poziție etc.).
Ca specialist în soluții de organizare îți recomand:
1 Să alcătuiești un kit cu medicamente de care știi că ai nevoie cel mai adesea (dureri de cap, de burtă, febră etc.).
2 Să folosești un organizator dacă ai de luat capsule zilnic sau doar în anumite momente ale săptămânii. Umple-l fie lunea dimineața, fie duminică seara.
3 Să stochezi separat medicamentele pentru tratamente curente de kit-ul pentru situații comune. La kit apelezi doar ocazional.
4 Să grupezi flacoanele, tabletele, siropurile, unguentele etc. în funcție de condiția pe care o tratează (dureri de cap, răceală, alergii etc.).
5 Să depozitezi sticlele în picioare, la fel și tuburile și să te asiguri că dopurile sunt bine închise. În cazul în care curg, ele afectează calitatea medicamentelor cu care intră în contact.
6 Să verifici o dată la 3-6 luni sertarul sau dulapul cu medicamente de produse expirate.
7 Să tai părțile rămase goale, dacă ai tablete începute. Ai grijă să se mai poată citi numele medicamentului și data de la care nu mai poate fi administrat.
În cazul în care ai și alte sfaturi de organizare pe acest subiect, care crezi că le-ar putea fi utile și altora, scrie-le în grupul de Facebook pe care l-am creat special pentru a păstra legătura.