Primesc des mesaje de la părinți care îmi cer sfaturi despre cum pot organiza într-o manieră mai eficientă jucăriile copiilor. Cele care par să dea cele mai mari bătăi de cap sunt piesele LEGO, pentru că sunt mici, multe și cu forme diverse.
Alex este încă în faza LEGO Duplo, acela cu piese ceva mai mari pentru mâini ceva mai mici. În momentul în care scriu acest articol are un an și nouă luni și o experiență de peste șase luni în construcții. Ca niște părinți care își visează fiul arhitect, de ce nu, investim în pasiunile lui timpurii. La fel și cei care au aflat asta despre el. Ușor, ușor colecția de LEGO a lui Alex s-a mărit, așa că am început să testez tot felul de soluții de organizare a pieselor.
Cutiile originale nu sunt o variantă eficientă de organizare pentru că sunt voluminoase. Iar cu cât vorbim de jocuri LEGO cu piese mai multe și mai mici, misiunea de a le pune pe toate la loc după fiecare utilizare devine aproape imposibilă.
Din tot ce am încercate, cele 5 soluții de mai jos mi se par cele mai bune:
#1 În cutii (transparente). Copiilor mici le este mai ușor dacă își văd jucăriile în și prin organizatoare transparente. Le rețin locul mai repede și cresc șansele să le strângă singuri atunci când nu le mai folosesc.
#2 În organizatoare de perete cu buzunare transparente (utilizate frecvent pentru pantofi). Soluția este eficientă pentru copii mai mari, care pot ajunge la toate compartimentele. Ordonarea pe verticală este recomandată cu precădere în încăperi cu dimensiuni modeste.
#3 Pe culori. Dacă ai pierdut deja șirul pieselor și al schemelor cu care au venit, o bună soluție de organizare este cea cromatică. Un recipient pentru piesele roșii, un altul pentru cele verzi, albe sau albastre și situația devine mai ușor de gestionat.
#4 Figurine (oameni, animale, mașini, unelte etc.) vs. piese (pătrate, dreptunghiulare, cuburi etc.). Trierea în funcție de formă este eficientă atunci când încurajăm copiii să creeze propriile povești. Pentru stocare eu folosesc pungi zip-lock sau cutii transparente din plastic.
#5 Pe seturi (montate). Sunt șanse mai mari ca un joc LEGO să se descompleteze ori să se rătăcească parțial dacă îl lăsăm montat sau folosim piesele pentru a compune o poveste alături de altele din seturi diferite. Sigur că aceasta nu este o metodă foarte eficientă când vorbim de o colecție vastă, dar o putem folosi pentru seturile preferate și/sau pentru perioade limitate de timp. Este și o variantă interesantă de decorare a camerelor copiilor. Înlocuite periodic, ele vor da mereu un aer distinct ambientului.
Interesant:
Pe Youtube, LEGO are un canal cu filmulețe educative, cu ajutorul cărora copiii învață culorile, animalele, meseriile sau tipurile de autovehicule. Se numește Teatrul Pătrățică.
Poate ți-ar mai plăcea să citești și:
Metoda mea de organizare a jucăriilor copiilor de 1-2 ani
Cum înveți un copil să fie organizat încă de mic
Regula lui U de organizare a dulapului copilului
Tu cum organizezi jucăriile copilului tău? Postează soluția sau chiar o fotografie în grupul cu idei de organizare pe care l-am creat pe Facebook.
Sper că informațiile de mai sus ți-au fost utile și că vei dori să le împărtășești și cu prietenii tăi. Dacă ești activ(ă) pe rețelele de socializare, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi”. În felul acesta primești notificări la fiecare nou articol.