N-am întâlnit mulți oameni cărora să le placă să facă periodic curățenie în casă. Activitățile gospodărești chiar stârnesc conflicte între parteneri. Dacă vrei să reduci ziua de curățenie la câteva ore, încercă sfaturile de mai jos. Le-am testat în nenumărate rânduri și poate îți vor fi de folos.
Pe mine mă ajută să am un ”ritual” de curățenie, pentru că în felul acesta știu ce am de făcut într-o anumită zi a săptămânii sau într-un anumit moment al zilei. Altfel risc să las lucrurile să se adune… Ca mulți dintre noi! 🙂
Dar asta nu este o scuză, iar în timp am constatat că pe măsură ce mă țin de program și îmi aloc zilnic timp pentru mici activități casnice, am eliminat conceptul de curățenie generală.
Iată care sunt cele 5 sfaturi:
#1 Stabilește-ți un interval de timp în care cureți casa
Programarea este bună! Dacă ți-ai pus în minte ca de la 10:00 la 12:00 să așezi toate lucrurile la locul lor, ai șanse mari să reușești. De ce? Pentru că ai un deadline. Dacă pornești cu ideea că astăzi faci curățenie, va dura cu siguranță o zi întreagă. Vrei să stai ore în șir printre soluții, mopuri și aspiratoare? Probabil că nu. Tocmai de aceea este recomandată alocarea unui interval specific pentru activitățile gospodărești. Mai mult decât atât, planificarea este ideală pentru părinții cu copii mici, pentru care timpul pare că s-a comprimat de la apariția noului membru.
#2 Spațiile de depozitare sunt cheia!
Dacă vrei să pui rapid lucrurile în ordine, atunci gândește-te care sunt spațiile de depozitare din locuință și dacă mai poți crea altele noi. O debara bine organizată poate ascunde toate ustensilele de curățenie, chiar și bicicletele copiilor, pe care, cu siguranță, nu le folosesc zi de zi.
Jucăriile, o problemă? Nu și dacă ai în casă coșuri, cutii și cufere! În ele poți ascunde într-o manieră estetică jucăriile atunci când nu sunt folosite sau când ai musafiri. Se aplică și pentru stocarea rufelor necălcate sau a încălțărilor de care nu avem nevoie într-un anumit sezon.
#3 Nu te teme să arunci din lucrurile care doar ocupă spațiu.
Cel mai tare cred că ne încurcă facturile, bonurile și chitanțele. Sunt mulți cei care au sertare întregi cu așa ceva pe motiv că nu știu ce să facă mai întâi cu ele. Ai firmă? Decontezi? Atunci pune toate facturile într-un sertar sau coș separat. La fiecare 30 de zile asigură-te că ele ajung la contabil. În rest, păstrează doar bonurile din ultima lună sau care asigură o garanție extinsă. Spre exemplu, dacă firma de cablu te contactează spunând că nu ai plătit factura de acum patru luni, faptul că ultima este la zi confirmă că nu ai restanțe. Dacă aveai, nu putea fi încasată aceasta.
Renunță la hainele pe care nu le mai porți fie pentru că nu îți mai vin ori ți se par demodate. Renunță și la pantofii care aproape că au rămas fără talpă de atâta purtat sau la piesele de mobilier descleiate pe la colțuri și cu balamalele căzute, dacă ele nu pot fi reparate. Dacă toate aceste lucruri te încurcă prin gospodărie, este un semn clar că a venit vremea să te descotorosești de ele!
#4 Șterge bine praful!
Nu poți spune că ai făcut curățenie în casă dacă mobila este încă plină de praf. Folosește soluții speciale cu efect antistatic care previn depunerea rapidă a unui nou strat de murdărie. Nu uita să ștergi și pervazul și tocul geamului. La fel și întrerupătoarele și mânerele.
La categoria ”șterge bine” se încadrează și baia și obiectele sanitare, dar și bucătăria, aragazul și aparatura electrocasnică.
#5 Curăță podelele, acest ”the final touch”!
După ce ai pus fiecare obiect la locul lui, mașina de spălat e pornită, iar sacii de gunoi sunt aliniați la ușa de la intrare, te poți apuca să speli pe jos. Dacă nu îți place mopul cu găleată pentru că nu este tocmai cel mai practic, poți alege unul electric, care curăță podelele, inclusiv petele vechi, cu ajutorul jetului fierbinte de abur. Am făcut un review pentru Dirt Devil, un aspirator cu abur ce se laudă că elimină 99% din bacterii.
Spor la treabă! Dacă ți-a plăcut articolul, distribuie-l cu prietenii în orice formă dorești.