5 reguli simplu de urmat cand faci curatenie intr-o camera

by admin
0 comment

Ideea de curățenie este istovitoare pentru mulți dintre noi. Am crescut urmăriți de gândul că cel puțin trimestrial trebuie să facem o curățenie generală în casă, cu spălat de geamuri, covoare și mutat mobila din loc. Bonus curățenia de Paște și de Crăciun.

În momentul în care reușești să creezi un sistem de păstrare a locuinței în ordine, conceptul de curățenie generală aproape că dispare, pentru că niciodată nu va mai fi nevoie să întorci totul cu susul în jos și apoi să le pui la loc. Făcând constant curat în casă va trebui doar să faci mici ajustări periodice.

Totuși e bine să știm cum facem curat de la zero într-o cameră într-o manieră organizată și simplu de urmărit.

#1 Adu aproape arsenalul de curățenie. Pune într-o cutie toate soluțiile și obiectele de curățenie de care ai nevoie (lavete, bureți, soluție de geamuri, de mobilă, de parchet, șervețele umede etc.). Adu și aspiratorul, mopul și mătura dacă știi că ai nevoie de ele.

#2 Scoate toate obiectele inutile și pe cele care știi că urmează să fie rearanjate. Cel mai simplu este să le pui în cutii ori în coșuri și apoi să începi să le triezi. Eu când mă apuc de organizat și curățat o cameră, primul lucru pe care îl fac este să iau un coș în care să pun toate lucrurile ce trebuie să dispară de acolo. Din coșul acela mare încep să sortez: haine de dus la spălat, haine de pus în dulap, cărți de așezat în bibliotecă etc.

#3 Adună textilele din cameră și scoate-le la aerisit. Când spun textile mă refer la așternuturi, cuverturi, pături, perne și huse decorative, draperii, covoare, carpete, fețe de masă, naproane, prosoape… Scoate-le la aer pe balcon sau în curte și scutură-le bine de praf. Covorul aspiră-l și, dacă poți și ai, treci pe deasupra cu un mop cu abur pentru a reduce numărul de bacterii. Sau diluează oțet în apă și perie-l. Ce trebuie să fie curățat, merge la coșul de rufe sau în mașina de spălat. Textilele sunt ultimele care se reintroduc în încăpere după ce aceasta a fost igienizată.

#4 Eliberează pe cât posibil rafturile, polițele, comodele. De obicei, acestea sunt spații de depozitare pe care se odihnesc cărți, ornamente, vaze, rame foto etc. Pe scurt, obiecte pe care se pune praful pentru că le schimbăm relativ rar poziția. Fără ele în cale, zona este mult mai ușor de curățat, iar mai apoi de ordonat.

#5 Dacă poți, golește de conținut corpurile de mobilier. În cazul în care vrei să le cureți și în interior și/sau ai în plan să le schimbi poziția, ar fi mai simplu dacă ar fi goale. La prima vedere pare un proces lung și complicat, la final însă mobila va fi nu doar curată, ci va avea și un conținut bine organizat. Eu când fac asta, încerc să am cât mai mult spațiu în jur pentru a pune în spatele meu, într-un semicerc, toate obiectele scoase din respectiva piesă de mobilier. Apoi le iau la mână și le pun într-o manieră pe care o consider practică.

De ce scriu astfel de articole? Pentru că sunt professional organizer autorizat (specialist în soluții de organizare). Mai multe idei practice și sfaturi de organizare găsești aici.

Dacă articolul ți-a fost util, distribuie-l te rog și cu prietenii în orice formă dorești.

You may also like

Acest blog folosește cookies pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Apăsând ACCEPT îți dai acordul ca vizita ta și modul de navigare să fie contorizate de către administratorul blogului și/sau de către furnizorii săi web. Accept

Confidențialitate & Cookies