5 principii pentru organizarea casei

by admin
0 comment

Sunt forme diferite de organizare a casei și a lucrurilor ce ne înconjoară. Fiecare persoană are modul său de a-și lua repere. Unii preferă schemele pe verticală, alții pe orizontală, unii se ajută de culori, alții de cifre.

Ca specialist în soluții de organizare am studiat numeroase metode pentru a vedea care sunt cele mai comune și mai la îndemână tehnici prin care ne putem ține casa în ordine. Regulile pot fi aplicate foarte bine și în spațiul de lucru, acolo unde chiar avem nevoie de sisteme pentru a performa.

Organizarea se poate face după mai multe principii. Unul din exemplele mele preferate este cel al unei biblioteci, pentru că ne ajută să vizualizăm rapid conceptele.

Principii fundamentale de organizare

  1. Organizarea alfabetică – Dacă ai o colecție impresionantă de cărți, ordonarea alfabetică în funcție de autor te ajută să găsești rapid titlul dorit. Metoda este practică și în cazul ordonării condimentelor. Sau a vinilurilor. Sau a CD-urilor și DVD-urilor. 😉
  2. Ordonarea numerică – Pentru cărți se aplică atunci când avem volume ale aceleiași serii. Aceasta este o soluție comună și atunci când avem de stocat dosare. Pe lângă număr (ex. Dosar nr. 1), etichetele pot conține și informații despre conținut (ex. acte casă, rețete preferate etc.) și/sau perioada din care sunt (ex. ianuarie-martie 2017).
  3. Organizarea cromatică – Colecțiile unei edituri au adesea coperți identice. Așa că poți folosi acest element pentru a le grupa. Și din punct de vedere estetic arată bine. Organizarea cromatică este eficientă și în cazul arhivelor, când o putem combina cu ordonarea alfabetică și cu numerotarea. Organizarea în funcție de culoare este foarte eficientă și în dressing-uri.
  4. Organizarea tematică – Orice persoană are în bibliotecă mai multe categorii de cărți, în baza intereselor sale (titluri profesionale, beletristică, istorie, SF etc.). Prin urmare, ne putem tria cărțile în funcție de genul din care fac parte. Metoda e bună și pentru ordonarea hainelor (ținute de birou, de petrecere, pentru sală etc.) sau a obiectelor de pe birou (instrumente de scris, de măsurat, de arhivat etc.).
  5. Organizarea în funcție de mărime – Dacă toate cele de mai sus ți se par prea complicate, dar totuși îți dorești ca rafturile bibliotecii să arate bine, poți așeza cărțile de la mic la mare, fie în poziție verticală, fie în poziție orizontală. În dulap asta se traduce în secțiuni pentru paltoane/rochii lungi, costume/rochii scurte, fuste/pantaloni, sacouri, cămăși.

Pe blog am scris și despre regula celor 3 M, foarte importantă în organizarea oricărui tip de spațiu: Minimizează dezordinea, maximizează spațiul, menține ordinea! 

Dacă principiile de organizare a casei ți se par utile, distribuie-le și cu prietenii, în orice formă dorești. Îți mulțumesc!

You may also like

Acest blog folosește cookies pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Apăsând ACCEPT îți dai acordul ca vizita ta și modul de navigare să fie contorizate de către administratorul blogului și/sau de către furnizorii săi web. Accept

Confidențialitate & Cookies