Ești în căutarea unei locuințe? Și eu am fost mai bine de doi ani până când am găsit apartamentul în care stăm acum. Din acea perioadă de căutări intense am învățat unele lucruri. Așa că le-am pus într-o listă în speranța că te vor ajuta și pe tine măcar să economisești timp.
#1 Locație, locație, locație
Zona este primul lucru la care trebuie să te uiți. Cum sunt împrejurimile, cum sunt vecinii, ce facilități sunt în apropiere (școală, grădiniță, supermarket, spital, mijloace de transport etc.)? Deschide bine ochii pentru că de existența sau absența acestor lucruri te vei lovi în fiecare zi. Dacă în casă mai poți face îmbunătățiri, în cartier e de la sine înțeles că este de-a dreptul imposibil.
#2 Analizează cu atenție construcția
Dacă este un bloc vechi, asigură-te că a fost consolidat. Nu te lăsa înșelat de stratul proaspăt de vopsea, pentru că nu el este cel care ține construcția în picioare. La case, uită-te la grinzi, tencuială, plinte. Sunt indicatori care pot spune multe despre starea generală a imobilului. Un arhitect specialist în structuri îți poate da verdictul final.
#3 Cunoaște-ți vecinii
Poate ți se pare nefiresc, dar în momentul în care dorești să cumperi un apartament discută cu locatarii de pe palier și cu cei de la etajul superior și/sau inferior, după caz. Asigură-te că nu au fost cazuri de inundații pricinuite de instalația sanitară din apartamentul vizat sau alte incidente similare.
Uită-te și la lista de întreținere și/sau la costurile de administrare. Nu este de dorit să te muți într-un imobil cu mulți restanțieri pentru că riști oricând să ai probleme cu furnizorii de utilități.
Profită de prilej pentru a vedea cine ți-ar putea fi vecin. Nimeni nu vrea să locuiască perete în perete cu o persoană mult prea temperamentală.
#4 Înălțimea contează
Chiar dacă suprafața utilă nu este foarte mare, o locuință cu încăperi înalte poate fi extrem de ofertantă din punctul de vedere al variantelor de amenajare. Gândește-te câte lucruri poți dispune pe verticală. Mobilierul multifuncțional, supraetajat sau încastrat în perete și-ar găsi foarte ușor locul într-un astfel de spațiu. Uite 10 stiluri și idei în care poți amenaja o cameră cu tavan înalt.
#5 De unde răsare soarele?
Este foarte important să știi pe ce punct cardinal este poziționată casa. Dacă este pe nord, va fi mai tot timpul întunecoasă, cu un aer destul de umed. Dacă este pe est, va fi scăldată de razele soarelui încă de la primele ore ale dimineții. Gândește-te cât de cald ori de frig va fi în casă în diferite perioade ale anului. În felul acesta vei ști ce investiții mai trebuie să faci în sisteme de ventilație sau de încălzire pentru a avea un trai confortabil.
Dacă ți-a plăcut acest articol despre ce trebuie să știi când cumperi o casă, distribuie-l și cu prietenii în orice formă dorești. Iar în cazul în care ai și alte idei ce ar putea completa lista, te rog, scrie-le într-un comentariu. Un viitor proprietar îți va mulțumi! 🙂