Dacă locuiești la bloc este foarte posibil să simți nevoia de mai mult spațiu. La fel ca și timpul, spațiul este relativ. El trebuie gândit și creat în așa fel încât să răspundă cât mai bine nevoilor cotidiene. Profundă asociere, așa-i? 🙂
Pentru ca orele petrecute în bucătărie să fie mai mult decât o experiență aromată, iată câteva idei și ponturi de organizare care să dea impresia că locul pe care îl utilizăm este mai mare decât în realitate.
#1 Compartimentarea
Chiar dacă mobila de bucătărie este prevăzută cu un anumit număr de sertare, mai adăugă. O să spui că este imposibil să pui ceva acolo unde nu a fost proiectat. La ideea de sertar în sertar te-ai gândit vreodată? Dacă el este suficient de adânc și de înalt, atunci poți pune unul, mai mic, fix sub blat. Pentru ce? Pentru cuțite mari, spatule, tacâmuri, linguri din lemn…
La fel și pentru rafturile între care distanța este considerabilă, unde poți prinde de polițele superioare rafturi mai mici, din metal. O soluție rapidă și ieftină!
#2 Mobila pliabilă
Nu te feri de mesele și de scaunele pliabile doar pentru că nu au cel mai interesant design. Sunt extrem de practice în locurile înguste și ușor de depozitat atunci când sunt de prisos. Într-o bucătărie de 3 x 3 m sau chiar mai mică de atât, mobila care se strânge, dar și cea care poate fi prinsă de perete reprezintă soluții perfecte de eficientizare a spațiului.
#3 Diviziuni și subdiviziuni
Presupun că nu doar mie mi se întâmplă să intru într-o încăpere de mici dimensiuni și să am sentimentul că nu știu ce să fac mai întâi și de unde să încep. E ciudat! Ai senzația că totul vine peste tine și că n-ai să reușești în veci să găsești ceva atunci când ai nevoie. Pentru a ”valsa” într-o bucătărie mică trebuie doar să creăm categorii și subcategorii clare de obiecte și de produse. Spre exemplu, cutiile cu condimente trebuie puse toate într-un singur loc, uneltele de bucătărie – tacâmuri, spatule, etc. – vor fi în același sertar, dar cu mai multe compartimente, iar farfuriile vor sta împreună, la fel ca și oalele.
#4 Depozitarea pe verticală
În cazul în care sertarul cu tacâmuri nu este foarte încăpător, există întotdeauna alternativa de a depozita cuțitele pentru gătit pe o bară magnetică. În felul acesta sunt la îndemână atunci când pregătim ceva de mâncare. Soluția este valabilă și în cazul borcanelor cu mirodenii sau a diferitelor dispozitive mici de stocare.
Și rafturile sunt o idee bună pentru depozitarea pe verticală. Atenție însă la ce punem pe ele! Optăm pentru obiecte cu ambalaje estetice sau pentru pahare, cești de cafea ori farfurii, pentru a nu crea impresia de dezordine.
#5 Depozitarea ornamentală
Ce poate sta foarte bine la vedere, să stea la vedere! Sarea, piperul, ceaiul sau cafeaua se pot păstra în diferite recipiente decorative, care, pe lângă componenta lor practică, contribuie la ornarea spațiului și la crearea unui ambient mai plăcut.
În rest, atribuim locuri foarte clare în dulapuri și cămări pentru fiecare obiect în parte și încercăm să le păstrăm. În spațiile mici ordinea și organizarea sunt esențiale!
Despre stiluri de amenajare a bucătăriilor am mai scris AICI.
Poate îți vor plăcea și ideile din această
GALERIE FOTO.
Sfaturi de amenajare: 5 bucătării, 5 stiluri altfel
10 modalități de organizare a bucătăriei
Sper că informațiile de mai sus ți-au fost utile și că vei dori să le împărtășești și cu prietenii tăi. Dacă ești activ(ă) pe rețelele de socializare, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi”. În felul acesta primești notificări la fiecare nou articol. E gratuit! La fel și pe grupul cu idei de organizare. 🙂