Încercând să îmi mai aranjez gânduri și viață (se întâmplă des), am scris această listă cu 10 lucruri pe care chiar vreau să le fac constant pentru a ține casa ordonată. Încă este greu cu doi copii relativ mici, dar nu mă las descurajată de repetitivitatea acțiunilor. În fond, mimetismul este principala formă de învățare. Știu că este normal să nu fie totul la locul său și că băieții învață explorând. La fel de bine știu și că un părinte ordonat va avea un copil ordonat. Așa că îi dau înainte! În listă sunt acțiuni mici, dar cu impact mare, din punctul meu de vedere, căci rezultatele trebuie proiectate pe termen lung. Dacă și tu ai soluții de împărtășit, o poți face distribuind acest articol în comunitatea cu idei de organizare, de pe Facebook și încântându-ne mai apoi în secțiunea de comentarii.
Cele 10 trucuri la care apelez pentru a avea o casă ordonată sunt:
- Nu las (toată) încălțămintea la vedere. Mai ales în holul de la intrare! Este prima zonă cu care interacționăm când venim acasă, așa că este plăcut (și recomandat) să pășim într-un spațiu aerisit. În plus, este și primul loc pe care oaspeții noștri îl văd.
- Închid/deschid larg ușile. Oricât de curată ar fi casa, dacă o ușă este închisă, una larg deschisă, iar o alta doar crăpată, ea va părea dezordonată. Așa că le țin fie închise, fie larg deschise, să circule lumina.
- Strâng cablurile. Lăsate la voia întâmplării, încurcate prin toată casă, cablurile incomodează și fizic și vizual. Pe cele mai multe le păstrez rulate și prinse cu elastice de bani, o variantă super simplă și ieftină de organizare.
- Țin perdelele bine întinse. Ferestrele sunt printre primele pe care le observăm atunci când intrăm într-o încăpere, așa că pentru un aspect general ordonat, am grijă ca perdelele să fie călcate și bine întinse dintr-o margine în alta a galeriei.
- Trag draperiile. Când sunt închise, ele trebuie să se suprapună perfect peste perdele. Când sunt deschise, ele trebuie să aibă aceeași proporție și în stânga și în dreapta, pentru a păstra simetria ferestrei. Aspectele acestea le-am observat cu precădere în hotelurile în care am stat.
- Nu las la vedere obiecte care în mod obișnuit stau în spații de depozitare închise (ex.: veselă, electrocasnice mici, haine, încălțăminte).
- Păstrez podelele curate. Urmele de pantofi, petele, praful adunat pe la colțuri fac un spațiu să pară mai murdar decât este, oricât de bine ar fi aranjate lucrurile în rest.
- Șterg praful, petele și amprentele de pe mobilă, pervazuri și suprafețele ce reflectă lumina (ex. ecranul televizorului, ușa cuptorului etc.).
- Strâng resturile vegetale. Frunzele uscate, crenguțele sau fructele ce s-au scuturat fac chiar și cea mai frumoasă plantă de apartament să pară că nu beneficiază de tratament corespunzător. Așa că pe acelea puține pe care le am, le verific periodic.
- Arunc plantele uscate. Creează un decor dezolant, ca de casă părăsită sau foarte neglijată. Și, în mod evident, nu îmi doresc acest lucru.
—
Dacă ți-a fost de folos ce ai citit, intră și în cel mai mare grup cu idei de organizare din România (Diana Mihaila – Idei Organizare) și abonează-te la newsletter, pentru programe și oferte dedicate exclusiv membrilor. Mă găsești și pe Facebook și Instagram.