În 2017 revin tendințe, se mențin tendințe și apar altele noi. Mai mulți designeri au declarat pentru Forbes la ce se așteaptă în materie de amenajări interioare în următoarele luni.
Textul de mai jos nu este o traducere 1 la 1, ci mai degrabă o extragere și o adaptare a principalelor idei expuse.
1. Cupru șlefuit. Finisajele din alamă au revenit în forță în ultimii ani apreciate fiind pentru abilitatea lor de a introduce tonuri aurii strălucitoare în decor fără a plăti foarte mult pentru asta.


Sursă foto: bodebre.dk
Designerul Elizabeth Lawson le preferă pentru că dau căldură spațiului, fără a fi ostentative.
”Îmi place cuprul lustruit pentru că este un bun element de tranziție și poate arăta bine într-o multitudine de stiluri. Cred că vom continua să vedem finisaje din alamă multă vreme de acum înainte, posibil combinate cu altele pentru a obține un decor eclectic.”
2. Asistenți virtuali. Sistemele inteligente pentru casă precum sunt OK Google, de la Google și Alexa, de la Amazon sunt proiectate pentru a îndeplini o multitudine de funcții în interiorul locuinței noastre – de la aprinsul și stinsul luminilor, la încălzitul camerelor și apei. Activate prin comandă vocală sau prin aplicații mobile, ele ajută la creșterea confortului de zi cu zi.
Shawn DuBravac, economist șef la Consumer Technology Association mizează pe trendul acesta în 2017.
”Asistăm la maturizarea ecosistemului caselor inteligente. Este încă o tehnologie aflată la început ce va mai crește în timp.”
3. Chiuvete reinterpretate. Dacă îți este greu să găsești corpul de baie cu chiuvetă perfect, gândește în afara tiparelor. Folosește comode cu sertare sau corpuri și dulapuri vechi și transformă-le în piese unicat.
4. ”Pereți” cu sisteme de depozitare. În căutarea de și mai mult spațiu deschis, tot mai mulți proprietari și designeri renunță la dulapurile suspendate din bucătărie și optează pentru sisteme de depozitare dintr-o singură bucată mari cât un perete. Această abordare integrată lasă restul spațiului să respire.
5. Alb cu altfel de alb. O cameră scăldată în alb este chiar reconfortantă. Dar când amenajarea este într-o singură variantă de alb spațiul începe să capete o tentă… medicală. Balansând însă paleta cu nuanțe de crem și țesături în tonuri naturale putem obține un spațiu plin de personalitate.
6. Greenery. Pantone a decretat Greenery ca fiind culoarea anului 2017 și pare a fi opțiunea perfectă pentru cei care își doresc un decor revitalizant, în nuanțe ce ne duc cu gândul la natură. Culoarea se poate combina și cu lemn în tonuri calde.


Sursă foto: kika
7. Spălătorii extravagante. Se știe deja că mare parte din banii de amenajare se duc în designul bucătăriei și al băii, dar mulți proprietari văd o valoare adăugată în transformarea fiecărui spațiu într-unul extraordinar. Iar spălătoriile încep să fie tot mai puțin neglijate. Trucuri de design pentru a capta mai multă lumină, pentru a crea sisteme de depozitare mult mai funcționale sunt tot mai populare, proprietarii de case realizând că dacă tot petrec destul de mult timp ocupându-se de rufe, de ce să nu o facă într-un spațiu care le dă o stare de bine?
8. Holuri extravagante. Holurile sunt spații compacte unde poți să te joci cu elementele de design alese fără a fi nevoie să cheltui o avere. Câteodată tot ce trebuie pe o suprafață mică este un tapet cu un model interesant, o oglindă impunătoare și o masă îngustă, cu spațiu de depozitare dedesubt. La urma urmelor, prima impresie contează!
Despre amenajarea holului am mai scris și AICI.
9. Dușuri care ai senzația că sunt afară. Nu toată lumea își permite un duș în aer liber, nu neapărat din cauza costurilor, ci mai ales a vremii. Pentru a scăpa de dilema meteo, designerii și proprietarii de locuințe caută soluții de integrare a naturii în decorul băii, fără a afecta însă intimitatea.
10. Frigidere ”integrate”. Pentru bucătării mici ori de dimensiuni modeste reamenajarea este adesea o chestiune ce trebuie făcută la cm. Integrarea frigiderelor în decor la nivelul corpurilor de mobilier și a blaturilor lasă senzația de ceva mai mult spațiu, creând totodată un aspect ordonat, tras la linie.
Citește și: Tendințele Vogue în designul interior, în 2017
Dacă ți-a plăcut articolul, distribuie-l și cu prietenii.