La workshop-urile pe care le țin îmi place să spun că de casă trebuie să ai grijă la fel ca și de corp. Așa cum ne îngrijim să avem o alimentație cât mai bună și ne preocupăm să facem sport în mod regulat, la fel trebuie să ne luăm angajamentul și față de locuința noastră să fie curată și ordonată. Ne petrecem mult timp în ea și trebuie să fie în acord cu personalitatea și cu stilul de viață îmbrățișat.
Din tot ce am studiat până în momentul acesta cu privire organizarea vieții, casei și biroului, invariabil există o legătură între ordine și crearea de obiceiuri sănătoase și impactul pe care îl au pe plan fizic și psihic. Așa că m-am gândit să alcătuiesc o listă cu cele mai întâlnite, dar și eficiente obiceiuri pe care oamenii ordonați le au, care sper să îți fie utile.
Obiceiuri ale oamenilor ordonați
Nr. 1
Atribuie locuri-casă pentru fiecare obiect deținut. Eu numesc asta regula de aur a organizării. În momentul în care știi unde găsești și unde lași lucrurile avute în posesie, situația se simplifică masiv.
Nr. 2
Fă-ți patul în fiecare zi. Privește activitatea ca pe un prim proiect al zilei, pe care ți-l asumi și, ce să vezi, îl și duci la bun sfârșit. E o misiune îndeplinită, iar asta trebuie să îți dea un sentiment de bine! Ai finalizat ceva pe ziua respectivă încă dinainte de a pleca de acasă.
Nr. 3
Pune-ți hainele în coșul de rufe imediat ce ai decis că nu le mai porți. Nu ai de ce să suprapopulezi spațiul cu lucruri care știi clar că generează doar dezordine dacă nu sunt puse unde trebuie. În plus efortul este minim, nu ca în cazul hainelor ce mai pot fi purtate și implică aerisire, împăturire, punere pe umeraș…
Nr. 4
Hainele ce mai pot fi îmbrăcate a doua sau a treia oară, așează-le la locul lor imediat ce le-ai dezbrăcat. Dacă poți, lasă-le la aerisit câteva minute înainte de a le pune în dulap. Dacă nu ai energie necesară pentru asta zi de zi, îți recomand să faci un raft al dezordinii. Este o teorie a mea despre care am scris AICI.
Nr. 5
Lasă baia curată după fiecare utilizare. Este primul și ultimul loc din zi pe care îl vezi. Ai nevoie să deprinzi acest obicei mai ales pentru o mai bună gestionare a timpului dimineața, dacă vrei să pleci la birou în tihnă și nicidecum transpirat(ă) și nervos/nervoasă că nu ai găsit accesoriul perfect sau un obiect extrem de util în ziua respectivă.
Pentru a fi cât mai organizat(ă), înconjoară-te doar de acele lucruri care îți plac, îți sunt utile și îți aduc bucurie. De regulă, oamenii ordonați au puține posesiuni, dar de calitate!
Nr. 6
Nu amâna prea mult sarcinile casnice. Nu toți suntem fani ai curățeniei, ai gătitului ori ai călcatului, dar trebuie să le facem! Așa că o planificare a acestor activități ne ajută să nu ajungem în punctul de a ne simți copleșiți. Uite idei de planuri zilnice, săptămânale, lunare, trimestriale și anuale de curățenie de care te-ai putea ține.
Nr. 7
Încearcă să cuplezi 2-3 activități. Să îți dau câteva exemple clasice: (1) pornește mașina de spălat rufe în timp ce dai cu aspiratorul, gătești sau faci curățenie prin casă; (2) calcă sau spală vasele în timp ce te uiți la emisiunea preferată; (3) lasă mașina de spălat vase să își facă treaba peste noapte, cât tu dormi, astfel încât la micul-dejun să ai mereu veselă curată; (4) între reprizele de gătit profită de timp și fă curat în bucătărie etc.
Nr. 8
Alcătuiește un meniu săptămânal. Mie nu prea îmi iese bine treaba asta încă, dar sper ca în timp să reușesc să planific mai bine meniul familie. Totuși, anticipez 2-3 feluri de mâncare principale astfel încât să știu de ce provizii am nevoie.
Nr. 9
Fă-ți liste de cumpărături. Te ajută să reduci din numărul drumurilor la hypermarket. Iar asta are și o componentă importantă de sustenabilitate, dacă te gândești că nu folosești mașina de 7 ori pe săptămână pentru ceva ce puteai să rezolvi dintr-un singur drum. Să mai zic de gestionarea eficientă a timpului și banilor?
Nr. 10
Fă-ți o agendă săptămânală. Atunci când îți propui să faci anumite lucruri, ai șanse mai mari să le și realizezi. Gen, luni mă duc la sală, miercuri la cumpărături, sâmbătă ies la picnic, iar duminică fac ordine în casă. Ți le-ai setat în minte, ai un plan. Nu te baza că în fiecare dimineață te trezești cu chef sau inspirație.
În cazul în care te pasionează organizarea, te invit să te înscrii în grupul pe care l-am creat special pentru a discuta despre acest subiect. Tot acolo anunț și când țin un workshop gratuit, care poate fi chiar în orașul tău. 🙂
Sper că informațiile de mai sus ți-au fost utile și că vei dori să le împărtășești și cu prietenii tăi. Dacă ești activ(ă) pe rețelele de socializare, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi”. În felul acesta primești notificări la fiecare nou articol.