10 LUCRURI ESENȚIALE DESPRE RECICLARE

by admin
0 comment

Știți câți copaci putem salva dacă reciclăm o tonă de hârtie? 17! Iar dacă renunțăm la a mai produce PET-uri scădem consumul de petrol cu circa 2 l la fiecare kg de plastic realizat.

De asemenea, știți care este limita admisă de mercur consumat? 1 mg /kg! Cât are un bec? 2 mg! Cât are un termometru de sticlă? Un gram!!!

Pentru a înțelege mai bine necesitatea reciclării, specialiștii Recolamp au alcătuit o listă cu 10 lucruri esențiale pe care trebuie să le știm despre această activitate atât de benefică omenirii și mediului înconjurător.

reciclare

Sursă foto: Recolamp

  1. Un român generează anual 272 kg de deşeuri și, din păcate, peste 85% dintre acestea ajung la groapa de gunoi.
  2. La nivel global aruncăm aproape 22 milioane de tone de mâncare anual. Dacă am face compost din ele, asta ar echivala cu scoaterea a două milioane de mașini din trafic.
  3. Aluminiul este 100% reciclabil. Asta înseamnă că dozele se pot refolosi iar și iar. În plus, dintr-o singură doză de aluminiu reciclată se generează suficientă energie încât să asculți un întreg album pe iPod.
  4. Fiecare tonă de hârtie reciclată salvează 17 copaci. Dacă am recicla toate ziarele din lume, am salva peste 250 milioane de arbori în fiecare an.
  5. Pentru fabricarea unui singur kilogram de material PET (plastic) se folosesc aproape 2 l de petrol și importante cantități de energie.
  6. Sticla este 100% reciclabilă, poate fi refolosită la infinit, doar că ea trebuie sortată pe culori. În natură, sticla se descompune în peste un milion de ani.
  7. Echipamentele de iluminat arse trebuie și ele reciclate. Becurile și neoanele conțin gaze rare și metale grele – cum ar fi mercurul – periculoase pentru mediu și sănătate. De asemenea, aceste echipamente conțin sticlă, plastic și componente electronice ce pot fi refolosite.
  8. Un bec are 2 mg de mercur. Un termometru de tip vechi avea 1 gram de mercur. Dacă mâncăm pește, ingerăm aproximativ 0,2 mg/kg, dar limita maximă admisă de mercur este de 1 mg/kg. Atenție însă, au fost înregistrate depășiri la unele specii de ton și somon! Gravidelor le este recomandat să evite complet consumul de pește, mercurul putând afecta grav fătul.
  9. În România se vând anual aproximativ 10 milioane de lămpi ce conțin mercur, dar sunt reciclate doar 15% din acestea. Restul, ajung la gropile de gunoi, unde se sparg, iar mercurul se scurge și poluează solul și pânza freatică.
Orice magazin din România unde se vând becuri sau neoane este obligat să preia becul ars atunci când cumperi unul nou. Iar magazinele cu spații de vânzare mai mari de 400 mp sunt obligate să preia deșeuri de echipamente de iluminat, indiferent dacă vizitatorul achiziționează sau nu un produs nou.

10. În cazul intoxicării cu mercur sunt afectați rinichii, dar și sistemul central nervos. În 2004, o companie din Japonia a fost obligată să plătească despăgubiri de 86 milioane de dolari după ce timp de ani de zile a poluat cu mercur zona în care avea o uzină chimică în Minamata Bay. Mai întâi au fost afectaţi peştii, apoi animalele – până la punctul în care pisicile “dansau” pe stradă, nemaiavând control asupra propriului sistem nervos. Ulterior, efectele s-au făcut simţite şi asupra oamenilor. Oficial, 10.000 de oameni au fost afectați, iar 1.784 au murit de ceea ce avea să fie denumit “boala Minamata”, într-una din cele mai mari situații de poluare din Japonia.

Simptomele otrăvirii cu mercur constau în: mișcări necontrolate ale membrelor, diminuarea funcțiilor motorii, vorbire îngreunată, tulburarea vederii și auzului. Stările sunt urmate de comă și apoi deces. 

Iată câteva lucruri pe care le puteți face din produse reciclate:

Suport de creioane din sticle de șampon

Tutorial: Pampoane realizate din tricouri vechi

Cum puteți face o căsuță pentru pisici


Dacă v-a plăcut articolul despre reciclare și importanța acesteia, distribuiți-l și cu prietenii.

You may also like

Acest blog folosește cookies pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Apăsând ACCEPT îți dai acordul ca vizita ta și modul de navigare să fie contorizate de către administratorul blogului și/sau de către furnizorii săi web. Accept

Confidențialitate & Cookies